Hur ändrar jag titel och metabeskrivning?

Vi lär oss tidigt i vår SEO-resa att man bör justera titel och metabeskrivning som en del av starten i sitt arbete med sökmotoroptimering. Men hur gör man det rent praktiskt?

Men först börja vi att fräscha upp minnet! Titel är “rubriken” som syns i sökresultatet och metabeskrivning är texten under. Titeln skickar signaler till sökmotorerna om vad sidan handlar om och metabeskrivningen ger den potentiella besökaren information om undersidan som gör att hen vill klicka på länken.

Om man själv inte ändrar dessa kommer hemsidan att generera egna utifrån innehållet som finns. Titel blir ofta sidans namn och metabeskrivningen hämtas från början av sidans brödtext.

Men hur styr jag det som ska stå i titel och beskrivning?

WordPress

I WordPress finns det en mäng olika plugins som kan hjälpa dig med detta. Jag personligen använder SEO Yoast så det är det jag visar just nu. För att ändra dessa bitar behöver du enbart gratisversionen.

När du har installerat Yoast på din hemsida så kommer du hitta Yoasts intställningar längst ner på blogginlägg och sidor (i redigeringsläget) du kan se hur det ser ut på bilderna nedan.

Så här ser det ut om jag inte skulle ändrat något för detta blogginlägg. Den kommer hämta rubriken från sidans namn och generera en metabeskrivning utifrån innehållet.
För att byta ut rubriken mot egen text suddar du ut det fältet (markera “knappen” och ta bort). Och metabeskrivningen fyller du i fältet för metabeskrivning.

Yoast kommer vägleder dig i om det är för långt eller för kort, grön linje betyder att längden är korrekt och röd/orange är fel (antingen för kort eller för lång).

Wix

​För att justera går du in på din Wix.sida. Välj sedan den aktuella sidan för att komma till inställningarna och klicka på SEO bland flikarna. Där kan du fylla i det som motsvarar titel och metabeskrivning.

Du hittar mer information om Wix SEO-inställningar på deras hemsida. Gå till Wix artikel.

Shopify

För att ändra det i shopify går till avsnittet “Förhandsgranskning av sökmotorlista” och klickar på “Redigera SEO för webbplats”. Där kan du byta sidtitel i fältet Sidtitel och metabeskrivning i fältet .

För att ändra på startsidan går du till “Webbshop” och sen “Inställningar”. Där kan du ange en titel och metabeskrivning för din butik.

Lär mer om det i Shopify’s egna artikel här.

Webbas

För att ändra sidtitel och metabeskrivning i Webbas gå du in i byggaren. Sedan går du in på “Sidor & popups” och går in på den sidan du vill justeras inställningar (kugghjulet till höger om namnet på undersidan). Du hamnar då på sidans inställningar. Du kan du välja fliken “SEO info” och där hittar du titel och metabeskrivning. Webbas har även byggt in att den känner av om texten är för lång eller ej. Är det en grön linje under inmatningfältet har texten en tillräckligt kort längd, är det rött är den för lång.

Du hittar här på Webbas egna sida en film som förklarar hur du gör: Gå till webbas artikel.

Lyckades ni hitta inställningarna? Dök det upp några frågetecken?