Alla bör jobba mot att göra webben mer användarvänlig och tillgänglig för alla och ett enkelt men kraftfullt sätt att bidra till detta är genom att använda alt-texter (alternativ text) på bilder och grafik på våra hemsidor Så i detta inlägget kommer jag berätta lite om varför det är bra och hur du ska tänka kring alt-texter.

Vad är alt-texter?

Alt-texter (alternativ text) är korta beskrivningar som kopplas till bilder och grafik på hemsidor (men även bilder i sociala medier). Du kan ha som minnesfras “alternativ till bilden”. De tjänar tre viktiga syften:

  1. Tillgänglighet: För personer med synnedsättningar eller för personer som använder skärmläsare är alt-texter avgörande. Beskrivningar hjälper användarna att förstå innehållet på bilder som de annars inte skulle kunna se. Det hjälper din hemsida att möta tillgänlighetsdirektivet. Denna texten visas också om bildern av någon anledning inte kan laddas in. 
  2. Sökmotoroptimering (SEO): Sökmotorer använder alt-texter för att förstå innehållet på bilder. När du använder relevanta alt-texter kan du förbättra din hemsidas synlighet i sökresultaten. Google går mer och mer åt att premiera användarvänliga hemsidor.
  3. Bildsök!: Genom att skapa alt-texter får du större chans att synas i bildsök.

Hur ska vi skriva alt-texter?

Beskrivande och konkret: Gör din alt-text så beskrivande som möjligt. Vad föreställer bilden? Vilken information vill du förmedla med den?
Kort och koncis: Håll alt-texten kort och koncis.
Undvik att överflöda med sökord: Undvik att överbelasta alt-texten med sökord. Håll den relevant och naturlig och lägg in sökord som passar bilden naturligt i texten.
Användbar information: Tänk på vilken information som är viktig att förmedla till användaren. Vad skulle de missa om de inte kunde se bilden?
Identifiera dekorativa bilder: Om en bild är enbart dekorativ och inte har någon informativ funktion, använd ett tomt Alt-Text-attribut (“alt=””) för att informera skärmläsare att bilden är dekorativ och kan hoppas över.

Hur lägger man in alt-texter på bilder?

Detta beror på vilken plattform du använder men i de flesta plattformar finns ett fält för alternativtext när du laddar upp bilden eller lägger in den på hemsidan/inlägget.

På bilden ser du hur det ser ut i WordPress mediabibliotek. Där det står “Alt-text” lägger du in den beskrivande bilden.

Ett till tips här är att se till att filnamnet också motsvarar vad bilden föreställer. Då skickar du fler signaler till Google om vad bilden föreställer.

Bildinställningar i wordpress

Genom att inkludera noggranna och relevanta alt-texter gör vi webben mer tillgänglig för alla och förbättrar samtidigt vår webbplatsens SEO-prestanda. Brukar du tänka på alt-texter när du publicerar bilder?

Se fler blogginlägg: