Alla bör jobba mot att göra webben mer användarvänlig och tillgänglig för alla och ett enkelt men kraftfullt sätt att bidra till detta är genom att använda alt-texter (alternativ text) på bilder och grafik på våra webbsidor. Så i detta inlägget kommer jag berätta lite om varför det är bra och hur du ska tänka kring alt-texter.

Vad är alt-texter?

Alt-texter (alternativ text) är korta beskrivningar som kopplas till bilder och grafik på webbsidor (men även bilder i sociala medier). Du kan ha som minnesfras ”alternativ till bilden”. De tjänar två viktiga syften:

  1. Tillgänglighet: För personer med synnedsättningar eller för personer som använder skärmläsare är alt-texter avgörande. Beskrivningar hjälper användarna att förstå innehållet på bilder som de annars inte skulle kunna se. Det hjälper din hemsida att möta tillgänlighetsdirektivet.
  2. Sökmotoroptimering (SEO): Sökmotorer använder alt-texter för att förstå innehållet på bilder. Genom att använda relevanta alt-texter kan du förbättra din webbsidas synlighet i sökresultaten. Google går mer och mer åt att premiera användarvänliga hemsidor.

Hur ska vi skriva alt-texter?

Beskrivande och konkret: Gör din alt-text så beskrivande som möjligt. Vad föreställer bilden? Vilken information vill du förmedla med den?
Kort och koncis: Håll alt-texten kort och koncis.
Undvik att överflöda med sökord: Undvik att överbelasta alt-texten med sökord. Håll den relevant och naturlig och lägg in sökord som passar bilden naturligt i texten.
Användbar information: Tänk på vilken information som är viktig att förmedla till användaren. Vad skulle de missa om de inte kunde se bilden?
Identifiera dekorativa bilder: Om en bild är enbart dekorativ och inte har någon informativ funktion, använd ett tomt Alt-Text-attribut (”alt=””) för att informera skärmläsare att bilden är dekorativ och kan hoppas över.

Genom att inkludera noggranna och relevanta alt-texter gör vi webben mer tillgänglig för alla och förbättrar samtidigt vår webbplatsens SEO-prestanda. Brukar du tänka på alt-texter när du publicerar bilder?